FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Иран >

В домашна църка са арестувани десет обърнали се от ислям християни

Моджтаба Хосейни, отрекъл се от исляма християнинРепортери на иранската християнска новинарска агенция „Мохабат Нюз” продължават да следят непрекъснатите арести на ирански християни, като съобщиха, че на 8 февруари 2012 година иранските органи на реда нахлули в частна къща, използвана за домашна църква, и арестували десет обърнали се от ислям християни, които се били събрали за богослужение.

Десетимата вярващи, които дошли в къщата за богослужението, били арестувани и откарани с полицейска кола на неизвестно място.

Въпреки усилията на роднините им да разберат къде са отведени, мястото им на задържане все още не е известно. Властите отказват да дадат каквато и да е информация за това.

Макар все още да няма конкретни данни за този арест, докладът на „Мохабат Нюз” посочва, че сред арестуваните е и мъж на име Моджтаба Хосейни. Той бил арестуван и друг път, на 11 май 2008 година, заедно с осмина други обърнали се от ислям християни, като обвинението било, че изповядват християнство. Органите по сигурността тогава настоявали Моджтаба Хосейни, който по това време бил на 21 години, да се откаже от вярата си и да сътрудничи на разузнавателните служби.

Гр. Шираз и провинция Фарс, намиращ се на 934 км. южно от столицата ТехеранТрябва също така да се отбележи докладът от миналия месец, според който християни от църквата „Божие събрание” в Ахваз били арестувани, включително пасторът на църквата и други двама църковни членове.

Като резултат от насилията и дейността на органите на реда, осъществявани от ислямската република срещу църквите в Иран, днес са затворени немалко църкви, в които се провеждали богослужения на фарси. Министерството на сигурността издало заповед, в която се казва, че онези църкви, на които е позволено да останат отворени, се задължават да не допускат в църквите лица, говорещи фарси. Но независимо от това обстоятелство, когато хора от друга религия приемат християнството, те разбират, че трябва да бъдат заедно на службите и затова се събират на малки групи в собствените си домове, които са превърнали в домове за богослужение. Ислямската република счита, че тези групи са по-скоро средство за шпионаж в полза на запада и нарушаване на сигурността на държавата.