FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Иран >

Продължават арестите на членове на църквата „Божие събрание” в Иран

На 8 февруари 2012 година органите по сигурността арестували на работното му място Масис Мусиан, църковнослужител в църквата Нармак на „Божие събрание” в Техеран. Това е резултат от продължаващата вълна от насилия срещу християните и разпространяването на непотвърдени обвинения от страна на поддържани от режима медии по отношение на църквите „Божие събрание” в Иран.

Според „Мохабат Нюз”, репортери-активисти на организациите по наблюдаването на човешките права потвърдили, че органите по сигурността арестували г-н Мусиан на работното му място, без дори да му отправят каквото и да било обвинение.

Източници от затвора Раджай-Шаар потвърждават, че понастоящем той се намира в този затвор и няма право на посетители.

До момента няма никаква информация за здравословното състояние на този християнски църковнослужител. Негови роднини са направили опит да се сдобият с информация за здравето му, но досега не са успели да получат такава.

Следните християни в момента са в затвора: Фаршид Фати в затвора в Евин, Фарад Сабокрох, Насър Замен-Дезфули, Дауд Алиджани и Нороллах Кабитизаде в затвора в Карун, Масис Мусиан в затвора Раджай-Шаар, и Фариборз Аразъм в изправителното учреждение в Карадж. Фаршид Фати и Нороллах Кабитизаде са били арестувани на Рождество Христово 2010 година и все още продължават да бъдат държани в затвора, без да е известна по-нататъшната им участ.

Поддържаните от правителството медии се опитват да унищожат църквата „Божие събрание”.

Трябва да се знае, че местните религиозни медии осъществяват широка антихристиянска кампания и вече съобщаваха за интензивна евангелска дейност на членове на църквата „Божие събрание” в Техеран.

Поддържаните от правителството новинарски източници твърдят, че членовете на тази църква са християни-екстремисти, които се опитват да разпространят християнството чрез използването на различни методи, като по този начин спечелят нови членове, особено чрез привличането на млади мюсюлмани. Според същите непотвърдени съобщения се твърди, че евангелски групи са разпратени по цялата страна в различните й провинции!

Властите в ислямската република се опитват да спрат ръста на християнството чрез провеждането на все по-ожесточен натиск върху църквите и християнските общества. Към днешно време те вече са успели да затворят редица християнски центрове в Иран, а също така са арестували няколко християни, обърнали се от исляма.