FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Египет >

Дали „Мюсюлмански братя” не е новата цел на египетските антиправителствени протести?

Ейдън Клей

Момче развява египетския флаг с надеждата, че все още е възможна промяна в новия ЕгипетКайро, Египет (ANS-ASSIST News Service). Хиляди граждански активисти се събраха миналата събота и неделя на площада Тахрир в Кайро в подкрепа на продължаващите протести за отмяна на управлението на Върховния Съвет на въоръжените сили (ВСВС) и за общо учудване – срещу избирането на „Мюсюлмански братя” в египетския парламент. Масовите демонстрации отбелязаха годишнината от свалянето от власт на президента Хосни Мубарак.

Християнски и умерени активисти в Египет съобщиха на представители на организацията „Загриженост за християните по света” (ЗХС), че партията „За свобода и справедливост” на движението „Мюсюлмански братя”, която през януари по време на изборите в Египет спечели 47% от гласовете за долната камара на парламента, през последните няколко седмици се намира под все по-усилваща се критика. Мнозина обвиняват „Мюсюлмански братя” във фалшификация по време на изборите и в таен съюз с Върховния Съвет. Протестиращите продължават да настояват ВСВС незабавно да предаде властта на гражданско управление и оправят към Върховния Съвет толкова сериозни обвинения в нарушаване на човешките, че те са съпоставими с обвиненията към режима на Мубарак.

Коптският активист Уагих Яков каза пред представители на ЗХС: „Протестиращите крещяха: ‘Не на военния Съвет, не на Мюсюлмански братя. Това е нашата революция, революцията на египетската младеж’”. Сетне той добавя: „Мнозина съжаляват, че са гласували за „Мюсюлмански братя”. Те се интересуват повече от успеха на тяхното движение, отколкото от ползата за страната.”

Мери Ибрахим Даниел, сестрата на Мина Даниел (известният активист на коптите, който бе убит от силите на Върховния Съвет по време на мирна демонстрация на 9 октомври миналата година), продължава да марширува заедно с демонстриращите в памет на брат си, като призовава властта да даде на народа свободите, които египетската революция обеща на хората.

„Мечтая за деня, в който целият египетски народ ще излезе на демонстрация срещу „Мюсюлмански братя”, казва Мери Даниел на представител на ЗХС. „С учудване видях, че толкова много хора, включително мюсюлмани, протестират срещу Братята край сградата на парламента. Струва ми се, че египетският народ най-после осъзна истината, че „Мюсюлмански братя” използваше религията, за да дойде на власт, и че продължава да използва религията, за да остане на власт. Това движение краде идеалите и истинските мотиви, които стоят зад революцията.”

„Мюсюлмански братя” през последно време започна да пренебрегва исканията на народа за незабавна замяна на назначеното от военните правителство с новия египетски парламент и тези действия на Братята подсилват съмненията, че движението влиза в таен сговор с Върховния Съвет с цел извличане на политическа изгода. Възможно е съюзническите усилия на „Мюсюлмански братя” да доведат до поставянето на конкретните цели, които да стоят пред новия парламент, включително възможността „Мюсюлмански братя” да определи състава на комисията, която ще работи върху съдържанието на новата конституция. Миналият ноември Уол Стрийт Джърнъл оповести, че Върховният Съвет ясно е обявил намерението си да бъде регулатор в този процес и се е обявил за автономен по отношение на надзора, който парламентът установява върху неговата дейност.

„Не на военния Съвет, не на Братството. Това е нашата революция, революцията на египетската младеж”, пяха протестиращите на площада Тахрир в Кайро миналата събота и неделя, когато отбелязаха годишнината от свалянето от власт на президента Хосни МубаракЕгипетският всекидневник Ал-Уафд, който излиза от името на политическата партия Уафд, наскоро съобщи, че Върховният Съвет съвсем дискретно е финансирал „Мюсюлмански братя” и им е помагал да осъществяват редица социални програми, което изиграло изключителна роля в осигуряването на повече гласове. Египетски активисти твърдят, че Върховният Съвет ще предаде вътрешната сигурност на Братята, а той самият ще продължи да отговаря за отбраната, външната сигурност и огромния бюджет на страната.

Мара Ревкин, анализатор в изследователския център „Атлантически съвет”, разказа пред „Ливан днес”: „Мюсюлмански братя” винаги е обявявало на обществеността, че не съществува никаква сделка [между тях и Върховния Съвет]. Но подозренията за таен сговор се усилиха особено след като те предложиха имунитет на членовете на Върховния Съвет за действията му от времето на революцията доднес. Съветът бе обвинен в убийството на стотици протестиращи (включително убийството на 27 християни на 9 октомври миналата година) и поне на 41 граждански активисти по време на демонстрациите, в резултат на които бяха проведени парламентарни избори.

Планира се провеждането на нови протести край болницата, където в момента се намира бившият президент Мубарак. „Асошиейтед прес” съобщава, че в опитите си да подрони успеха на демонстриращите, Върховният Съвет предупреди в петък, че няма да наведе глава пред заплахите и заговора за подронване устоите на държавността и за разширяване на хаоса в страната. „Мюсюлмански братя” също осъдиха последните демонстрации, като обявиха, че те няма да вземат участие в протестите, които ще подронят и така слабата икономика на страната. Но мнозина активисти, включително коптските християни, които съставляват около 10% от египетското население, остават с надеждата, че промяна все още е възможна.

Яков казва: „Всеки ден е нов ден, всеки час е нов час. Повече не искам да предричам какво ще се случи, защото ще се събудя и ще видя, че се е случила поредната беда. В Египет никога не се знае, какво може да се случи. 24 януари бе различен от 25-ти, той пък бе различен от 11 февруари, когато Мубарак се оттегли. Аз се научих да възприемам нещата стъпка по стъпка, ден по ден, час по час.”