FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Египет >

Ислямисти в Египет използват слухове, за да нападат християните

Дан Удинг

Новинарската агенция „Преките новини на Компас” (Compass Direct News) съобщава, че напрежението продължава да остава високо в едно египетско село, където около 5 хиляди мюсюлмани, повечето от тях салафити, били силно разгневени поради слуха, че една църква държи момиче против волята й с цел тя да бъде обърната отново в християнство.

Като опровергава съобщенията на медиите за 20 хиляди разбунтували се мюсюлмани, източник казал пред представители на „Компас”, че между две и пет хиляди мюсюлмани, повечето от тях принадлежащи към движението на салафитите, миналият месец нападнали християните в едно село, намиращо се в делтата на Нил, опитали да нахлуят в местната коптска църква с цел да „спасят” момичето, като нанесли щети на къщата на свещенослужителя и напълно потрошили колата му.

„Компас” опровергава съобщенията, че момичето се намирало в църквата като потвърждава, че то не е било там по време на нападението. Източници твърдят, че тя се оплаквала от лошото отношение на баща й към нея и че по своя воля решила да избяга от него; след като чула съобщенията за нападенията срещу църквата тя излязла от анонимност и се обадила на полицията.

В съобщение на „Компас” се казва, че „салафитите използват слухове с цел разпалването на страстите и извършване на още нападения. През януари салафитите тероризирали християните в едно село в северен Египет, след като бил пуснат необоснован слух за запис на видео, където бил заснет роман между мъж-копт и момиче-мюсюлманка.”

„Мюсюлманите в Шарбат принудиха много християни да изоставят къщите си, след като местни неформални „събрания на помирението” (чиито решения обаче били задължителни за всички) обсъдили въпроса; по-късно миналият месец една от парламентарните комисии отхвърлила техните решения и повечето от християнските семейства се върнали отново в къщите си в селото.”