FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Судан >

Християни и цивилни напускат района на „етническо прочистване” в Судан, където само за един месец 300 хиляди души биха могли да умрат от глад

Новините на „Врата на Надеждата”

Цивилни в района на Нубийските планини бягат от бомбардировките от въздуха

Според доклад на новинарската агенция „Преките новини на Компас”, етническото прочистване, което суданският президент Омар ал-Башир предприема срещу черното африканско население в района на Нубийските планини, цели също така „очистване” на този район от християнството, както съобщават за това служители на хуманитарни организации.

Служител на хуманитарна организация, пожелал анонимност, съобщава, че военните сили се целят в християните, но същевременно тези християни живеят в районите на Нубийските планини, които са населени с вярващи – както мюсюлмани, така и вярващи от други религии – и те също са цели на военните, като по този начин тези сили спомагат режимът в Хартум да представи насилията като „джихад” на мюсюлманите от чужбина, което от своя страна може да увеличи подкрепата от арабските и другите ислямски страни.

В Южен Кордофан, който се намира на границата със Судан, живеят симпатизанти на южносуданските военни сили, които по време на продължителната гражданска война воюваха срещу военните сили на Севера. Същевременно военните удари на Башир са насочени срещу мюсюлманите, но църквите и християните си остават главна негова цел.

Същият хуманитарен служител съобщава, че правителството в Хартум използва самолетите Ан за масираното бомбардиране на цивилното население, „което същевременно е съпроводено с нападения на поддържана от държавата милиция срещу църквите и християните.”

Той добавя също, че „поддържаната от държавата брутална милиция обхожда къща след къща и търси християни и местни африканци, докато в това време правителството продължава въздушните нападения.”

В столицата на Южен Кордофан Кадугли най-малко четири църкви са сринати със земята, а повече от 20 християни са убити, предава източникът.

Той продължава: „Ислямският Север гледа на нубийските християни като на неверници, които чрез джихад трябва да бъдат ислямизирани. Но фактите потвърждават, че ситуацията в действителност е твърде сложна и че на практика това е война за етническо прочистване, това е както религиозна, така и политическа война.”

Четири църковни сгради са унищожени от юни 2011 до март 2012 година.

„На 18 август 2011 година сградата на суданската „Църква на Христа” е срината до основи”, съобщава източникът.

На 7 юни 2011 година поддържаната от държавата милиция унищожила офиса на Суданския съвет на църквите в Кадугли, а също така и превозното им средство, твърди източникът.

Служител от хуманитарна организация съобщава, че „според правителствен служител тъкмо сили на милицията (т.е. южносуданската и друга милиция) унищожили църквите, а не правителствените сили.”

Организацията на обединените нации дава оценки за около 400 хиляди бежанци и за опасността още 300 хиляди души да умрат от глад в продължение на един месец.

Според доклад на американския държавен департамент, временната конституция на Судан гледа на шариата (ислямския закон) като на фундамент на законодателството, при което законите и политиката на правителството поддържат исляма. На няколко пъти през миналата година Башир е предупреждавал, че суданската конституция още повече ще включва елементи на шариата в постановленията си.

Служителят на хуманитарната организация сподели, че „жертви на тези борби са църквата и беззащитните жени и деца. Ние като църковни членове имаме моралното и християнското задължение да подкрепяме нашите братя и сестри в района на Нубийските планини, които толкова много страдат.”