FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Русия >

Протестантски християнин е избран за кмет на голям град в Русия

Уилиям Йодер

Изглед от заснежения Толиати на ВолгаСергей Андреев победи кандидата от „Обединена Русия”

Толиати/Волга, Русия (ANS-ASSIST News Service). За пръв път от времето на руските царе насам за кмет на голям руски град е избран протестант.

В решаващия тур на изборите в автомобилостроителния град Толиати на Волга евангелският християнин и независим политик Сергей Андреев победи кандидата на „Обединена Русия” Александър Шахов.

Андреев спечели почти 57% от гласовете, докато кандидатът на партията на Владимир Путин събра едва 40%. Издаваният на английски език вестник “Moscow Times” съобщава, че поражението на изборите вече е факт, въпреки че руското правителство изля милиони рубли в града в опитите си да помогне на най-големия работодател в региона Автоваз.

Руската управляваща партия „Обединена Русия” и този път не устоя на изкушението да задържи властта си, като събуди в народа сантиментални чувства и го настрои срещу религиозните малцинства в страната. Тя представи себе си в Толиати като спасител на отечеството от зловещите и заплашителни чужди сили. Две седмици преди провеждането на решаващия тур се появиха плакати и табла за обяви, където православната катедрала на Толиати се отразява в ярки цветове в близките води, а до нея местната баптистка църква е изобразена в мрачни сиви цветове и черна врана, рееща се над църквата.

В изявление от 15 март 2012 година московското управление на „Руския съюз на евангелските християни-баптисти” (РСЕХП) изрази силен протест срещу анонимните плакати, а също срещу факта, че градската управа продължава да мълчи по въпроса. Като се позовава на член 19 от руската конституция, председателят на РСЕХП Алексей Смирнов обвини отговорните за този „религиозен расизъм” и самодоволството в „разпалване на междурелигиозна омраза”. Той призова за прекратяване на злоупотребата с изборите, когато се излъчват предавания за „определени различия във вярата на руснаците само в рамките на едно-единствено християнско изповедание.” Той добави също така, че „всички средства са позволени, когато става въпрос за спасяване на града от ‘евангелската напаст’”.

През февруари 2009 година фалшив баптистки вестник в Смоленск (близо да границата с Беларус) описа един от кандидатите за кмет на града като баптист, който имал намерение да превърне града в разсадник на чуждестранна баптистка дейност. А „обвиненият” кандидат Сергей Маслаков не е имал никаква връзка с баптистките среди. И двамата кандидати загубили: кандидатът на „Обединена Русия”, отговорен за мръсната кампания, получи трето място. А предсказанието на фалшивия вестник, че опозиционният кандидат „може да стане първият кмет-баптист в Русия”, в действителност се случи в Толиати.

Но за да бъдем още по-точни трябва да кажем, че 39-годишният Андреев, баща на четири деца, не е баптист. В едно интервю, дадено наскоро, той категорично заяви: „Не съм нито сциентолог, нито баптист, нито пък последовател на Харе Кришна. Аз съм просто евангелски християнин.”

Бъдещият кмет е член на дребната „Асоциация на мисионерските църкви на евангелските християни”, която може да се похвали с 12 енории в Русия и още други 13 в Украйна. Председател на асоциацията за Русия е Сергей Гутс от Уляновск на Волга. Тя най-вероятно принадлежи към обединението на базирания в Краснодар „Евангелски християнски мисионерски съюз”, но е възможно да има връзки и със „Съюза на църквите на евангелските християни”, председателствана от Александър Семченко. И трите организации са членове на свързаната с баптистите организация, известна като „Обединен съюз на евангелските християни-баптисти”, която в момента се ръководи от Петър Саутов (Москва).

Андреев наистина е преминал обучение като проповедник в една баптистка енория в Санкт Петербург с названието „Нов живот”, преди да се премести в Толиати през 1993 година като млад 20-годишен учител. Младежката организация „Живо Слово”, която той основал в Толиати преди 19 години, все още се възприема като баптистка. Изглежда, че Андреев е един от немалкото баптисти, които не са намерили удовлетворение от ограниченията, които РСЕХП налагала, и които са избрали да служат на Христос извън този баптистки съюз.

Макар той да не издигнал кандидатурата си като вярващ протестант, никога не скривал религиозната си принадлежност и осъществявал предизборната си кампания от офиса на „Божествен огън” – местна харизматична общност, принадлежаща към баптисткото сдружение „Цялото евангелие”. В интерес на политическата справедливост може да се каже, че това не е съвсем редно, тъй като по същия начин и баптистите биха протестирали, ако политически кандидати, принадлежащи към православната църква, провеждаха предизборната си кампания от офиси в църквите. Но трябва да се отчете и фактът, че кандидатите-протестанти нямат голям избор по отношение на избора им на офиси за кампаниите си.

Също така не би било съвсем точно, ако Сергей Андреев се представя пред другите само като независим политик. Той има връзка с кандидата за президент на последните избори Михаил Прохоров, третият по богатство олигарх в страната. Интересно е да се отбележи, че и двамата решиха да напуснат партията „Справедлива кауза” през септември миналата година, като по този начин се появи възможността Андреев да стане член на бъдещата партия на Прохоров, която той още тогава обещаваше да създаде.

Твърди се, че „мълчаливото съгласие” на Владимир Артяков, губернатор на Самарска област от „Обединена Русия”, изиграло решаваща роля за победата на Андреев. Ръководителката на клона на „Глас” (неправителствена организация, наблюдаваща изборите) в Толиати Людмила Кузмина съобщи в “Moscow Times”, че Андреев не е „съвсем независим. Вертикалът на властта не позволява подобно нещо.” Тя същевременно похвали Андреев за готовността му да сътрудничи с нейната организация – нещо, което е рядкост за руските политици.

Базираната в Далас организация „Славянски глас” отбелязва, че кандидатурата на сегашните американските избори на мормона Мит Ромни дава ярък пример на неговите последователи в Русия. Мормоните и тяхната религия е известна с това, че тя е едно от най-американските религиозни вярвания. Ако приемем, че руските мормони могат да устоят в сегашните президентски избори в Щатите, както и да приемем факта на забележителната изборна победа в Толиати, то това би било ясна индикация, че религиозната толерантност в Русия се разширява.

Толиати, чието население е 720 хиляди жители, бил наречен Ставропол на Волга, но по-късно през 1964 година е преименуван в чест на италианския комунистически ръководител Палмиро Толиати. Заводът за леки автомобили в Толиати, известни по-рано с името „Лада”, е основан със сътрудничеството на италианската фирма „Фиат”.