FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Пакистан >

Отмяна на доживотни присъди за „богохулство” в Пакистан

Мурад Хан

Лахор, Пакистан, 18 май (Преките новини на Компас). Адвокатът на семейство християни сподели, че съдът вчера ги оправдал по обвинението за богохулство, като отменил доживотните им присъди.

Чодри Наийм Шакир каза пред „Компас”, че съдията Мазхар Али Акбар Накви от окръжния съд в Лахор удовлетворил молбата на семейната двойка, тъй като обвинителите не могли да представят доказателства за обвиненията от 8 декември 2008 година срещу 32-годишния Мунир Масих и съпругата му Рукейя за оскверняване на корана или за обида срещу Мохамед.

Мухаммад Науаз от град Мустафабад, окръг Касур, отправил обвинение срещу тях по член 295-Б и 295-В на пакистанския закон за богохулството. Тези два члена редовно се използват като отмъщение срещу християни, които имат дрязги на лична основа с мюсюлманите. В този случай децата на мъжа и жената християни имали караници със семейството на Мухаммад Юсаф, който от своя страна накарал шофьора си Мухаммад Науаз да подаде жалба за богохулство.

Според Шакир, в първата си жалба Науаз първоначално обвинил Рукейя Масих в използване на корана за екзорцизъм. Той я обвинил още в докосване на корана без ритуалното измиване на ръцете, като обвинил и съпруга й, че е еднакво виновен с нея, тъй като останал мълчалив свидетел на това богохулство. В жалбата си Науаз споменава също така, че те обиждали Мохамед.

През 2010 година първоинстанционният съд ги оправдал по обвинението за богохулство срещу Мохамед, но ги осъдил на доживотен затвор (доживотната присъда в Пакистан е 25 години) по обвинение за оскверняване на корана. Двойката подала апелация в лахорския окръжен съд с твърдението, че не се признават за виновни.

„По време на процеса нямаше нито един свидетел, който да свидетелства срещу мъжа и жената по обвинението за богохулство”, казва Шакир. „Затова на допълнително заседание на съда в Касур на 2 март 2010 година съдията Мухаммад Аджмал Хусейн оправда семейството по член 295-В, но ги осъди на доживотен затвор по член 295-Б.”

Шакир твърди, че още по време на слушанията Юсаф и неговият брат Мухаммад Илиас въвлекли двойката в съдебното дело чрез шофьора си Науаз, който отправил първоначална жалба срещу тях. Самият Шакир разказал в съда, че в действителност мотивът за подаването под съд бил свадата между децата на семейството християни и семейството на Юсаф.

Шакир казва също така, че когато прокурорът заявил, че никой няма право да докосва корана без ритуалното измиване на ръцете, съдията Накви отговорил срещу това обвинение, като казал, че „днес никой не си прави труда да спазва това предписание, когато коранът или библията се четат в библиотеките по света.” Шакир потвърди, че окръжният съд в Лахор освободил Мунир Масих под гаранция, тъй като обвиненията срещу него били твърде незначителни.

„Очевидци твърдят, че Мунир седял край дома си, когато Рукейя видите ли „осквернила корана”, каза Шакир. Той добавя също, че християнката продължава да вехне в карцера на Сахиуал и че няма да бъде освободена преди понеделник (21 май). Двойката има четири дъщери и двама сина.

Шакир казва, че в първоначалния доклад полицията в Мустафабад назовала осмина свидетели, от които трима уж били очевидци, а останалите били определени като „сетнешни очевидци”, т.е. такива, които по-късно присъствали на изземването на доказателството – корана от дома на двойката.

„От петимата „сетнешни очевидци” двама твърдо отрекли да са били на мястото на „престъплението”, каза Шакир. „Единият казал пред съда, че пристигнал в къщата едва когато полицията вече била открила корана, а другият казал, че бил принуден да свидетелства, като по този начин случаят още тогава станал ясен.”

Адвокатът на семейството потвърдил, че Рукейя Масих признала, че има коран в къщата си.

„Тя ми каза, че съсед-мюсюлманин на име Мухаммада Фейсал й бил дал корана и тя го пазела в къщата си, макар и да не казала защо,” потвърди адвокатът. Той добавил също така, че полицията информирала съда, че те намерили корана увит в парче плат и поставен в кухненски шкаф.