FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Китай >

Слепият дисидент и борец за човешки права китайският адвокат Чен Гуангченг пътува за Съединените Щати

Майкъл Айърлънд

Активистът води кампания срещу насилствения аборт в Китай

Пекин, Китай (ANS-ASSIST News Service). Китайският активист за човешки права Чен Гуангченг, който бе в центъра на дипломатическа криза между Китай и Съединените Щати, пътува към Америка.

ВВС (British Broadcasting Corporation) съобщи на уебсайта си, че слепият и самоук адвокат и неговото семейство са се качили на самолет за летище Нюарк край Ню Йорк, след като бил взет от болница в Пекин и откаран към столичното летище.

Чен прекара шест дена в американското посолство в Пекин след героичното му бягство от вкъщи в североизточен Китай, където бе подложен на строги ограничения.

ВВС съобщава също така, че Ню Йоркският университет е предложил стипендия на Чен.

Чен Гуангченг, който поде кампания срещу насилствения аборт, въведен чрез китайската политика, наречена „едно дете”, през 2006 година бе хвърлен в затвора за четири години по обвинение за нарушаване на обществения транспортен трафик и за повреда на имущество, а сетне бе освободен през 2010, но поставен под домашен арест.

ВВС посочва, че в събота сутринта Чен е взет от болницата, където бил лекуван поради счупения си крак (което се случило по време на бягството му от домашния арест), и откаран към летището на Пекин заедно със съпругата си и двете им деца.

Случаят с Чен Гуангченг породи изключително разгорещен дипломатически спор между двете супер сили. Но в анализа си по случая, направен от новинарския кореспондент на ВВС в Пекин Мартин Пейшънс, новинарската агенция счита, че с установяването на активиста в Щатите Пекин и Вашингтон може би ще оставят зад гърба си несъгласията помежду им.

Изглежда, че отпътуването на Чен съзнателно е организирано безшумно и без разгласяване, с което да се помогне на Пекин да си спести по-нататъшно неудобно положение заради случая, а също така да се избегне по-нататъшно задълбочаване на дипломатическия кошмар.

Кореспондентът на ВВС каза също, че в краткосрочна перспектива Китай и САЩ биха могли да посочат този епизод като знак за определена зрялост в отношенията им, тъй като делото на активиста не прерасна в по-голяма криза. Но репортерът добавя, че в дългосрочна перспектива случаят изважда наяве дълбоките различия между една супер сила и друга тепърва установяваща се супер сила относно начина, по който всяка от тях гледат на света.

Репортерът на ВВС посочва, че въпросът не е в това, че става дума само за един човек, а че въпросът е принципен – човешките права в Китай. В началото на седмицата Чен каза, че се страхува за роднините и приятелите си, които биха могли да бъдат подложени на репресии, ако той напусне Китай.

След проверка на паспортите им на летището, документите им били върнати и им било позволено да напуснат страната. ВВС потвърждава, че те се качили на полет UA88 за Нюарк, щат Ню Джързи, който отпътувал с повече от два часа закъснение.

„Хиляди мисли нахлуваха в главата ми”, каза Чен на новинарската агенция Associated Press още на терминала.

Като се обръща към поддръжниците си, той казва: „Молбата ми е да ми разрешат дългосрочен отпуск и се надявам, че ще бъда разбран.”

Според доклада на ВВС, държавната китайска новинарска агенция Ксинхуа оповестила, че Чен подал молба да следва в чужбина „по общоприетия ред в съответствие със законите.”

ВВС сочи също така, че говорителката на държавния департамент на САЩ Виктория Нюлънд изразила мнението, че американската администрация приветства пристигането на Чен в Щатите, като същевременно тя изразила „високата си оценка за начина, по който успяхме да разрешим този въпрос.”

Боб Фу, президент на Мидлънд – базираната в Тексас активистка група „Помощ за Китай” – и главен поддръжник на Чен, сподели пред ВВС, че дисидентът-адвокат планирал да остане в Ню Йорк две или три години.

„Разбира се, той би желал да има време и за почивка след седемте години на брутално отношение в ръцете на китайската местна власт”, добавя Фу.

Кореспондентът на ВВС в Пекин Мартин Пейшънс каза, че отпътуването на активиста в Щатите ще позволи на Китай и на САЩ да оставят зад гърба си изключително нажежения дипломатически спор.

Бягството на Чен миналият месец от домашния арест в дома му в провинция Шандонг бе осъществено от жена-шофьор, която дошла да го изведе, и кола на американското посолство в Пекин, която от своя страна била плътно следена от китайските власти в хода на тайна операция, напомняща твърде много за тайните операции от времето на Студената война.

Сведенията на новинарските агенции сочат, че към края на април през нощта, и с помощта на жена си, слепият активист се покачил на стената, обграждаща двора на къщата им. А преди това той се преструвал на болен и стоял неподвижен в дома си, който бил охраняван от 22 агенти по сигурността; те пазели на смени, за да не се привлича вниманието на околните. Като се покатерил на стената в опита си да избяга под прикритието на нощта, той се прехвърлил от другата страна, но паднал и си счупил крака. Сетне той се придвижвал, като пипнешком намирал пътя си и вървял по калните полета и често падал в крайпътните канавки. Вървял така, докато стигнал до близкото село, където негов приятел го приютил в дома си.

След това Чен е откаран с кола на стотици мили от това село – към американското посолство в Пекин – където намерил убежище; по това време държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън пристигнала в Пекин за разговори на високо равнище.

На 2 май, след като прекарал шест дена в посолството, Чен се съгласил да го напусне, като първоначално казал, че иска да си остане в Китай.

Бил откаран в болница за лечение, откъдето той два пъти се обадил в американския конгрес по време на разглеждането от конгреса на неговия случай и обстоятелствата около него.

На 3 май той подал молба за напускане на Китай със семейството си, като се опасявал за своята сигурност. На 16 май той повторил молбата си, като този път обвинил властите в Шандонг, че тормозят семейството му.

Било му предложено място в Ню Йоркския университет да следва право, след като Пекин потвърдил, че ще му бъде разрешено да подаде молба за следване в чужбина.

Според ВВС от Щатите потвърдили, че визите за Чен и семейството му са готови, но същевременно активистът многократно предупреждавал, че приятелите и роднините му биха могли да бъдат репресирани, след като той напусне страната.

Редът на събитията около Чен Гуангченг:

  • 27 април: Става известно, че слепият активист е избягал от домашния арест в провинция Шандонг и се намира „на сигурно място” в Пекин;
  • 28 април: 24 часа след това негови приятели и поддръжници съобщават, че той вече се намира в посолството на САЩ;
  • 2 май: Чен напуска посолството и се отправя за болницата; в това време на посещение в Китай е държавният секретар на САЩ, която пристига за разговори на високо равнище;
  • 4 май: Чен телефонира в Конгреса на САЩ по време на слушанията по неговия случай и моли да му бъде оказана помощ да напусне Китай; предложена му е стипендия в американски университет;
  • 16 май: Чен се обажда втори път в Конгреса и обвинява местната власт в тормоз над семейството му;
  • 19 май: Чен и семейството му напускат Китай; той заминава да учи в чужбина.