FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Египет >

Египетски християни са разгневени от решението на съда

Майкъл Айърлънд

Копти демонстрират пред окръжния съд в Кайро. (снимката предоставена от AINA)Кайро, Египет (ANS-ASSIST News Service). На 21 май съдът по криминални дела в Миниа излезе с присъда, осъждаща 12 копти на доживотен затвор и същевременно оправдаваща 8 обвинени мюсюлмани по същия случай, наречен „метежът Абу Коркас”; присъдата предизвика масов гняв сред коптите.

Египетската журналистка Мери Абделмасих, която пише за Асирийската международна новинарска агенция (Assyrian International News Agency – AINA, www.aina.org), съобщава, че Джордж Уахиб от организацията „Съюз на коптите”, който присъствал на делото в съда, казал, че когато вчера съдията Абдел Фатах Ахмед ал-Сугхайяр произнесъл присъдата в залата на съда, „настъпи пълна тишина, като че ли всички бяха изпаднали в шок, след което се раздаде плач и ридание откъм страната на семействата на коптите, а също така викове „ние сме невинни”, докато откъм страната на мюсюлманите се чуха радостни възклицания и викове „Аллаху акбар” (Аллах е велик).”

Всички задържани били отведени в приземния етаж на съда, а самата сграда била обградена от военна полиция.

Случаят започва на 18 април 2011 година, когато е повдигнат въпросът за възвишението на пътя за ограничаване на скоростта, което било поставено пред имението на богатия адвокат-копт Ала Реда Рушди; шофьорът на един минибус се оплакал, че възвишението за скоростта причинява повреди по колите. Избухва свада, която довежда до смъртта на двама мюсюлмани и раняването на четирима копти, а също така до събарянето и ограбването на домове и бизнес-сгради на копти.

Подсъдимите-мюсюлмани, „които подпалили най-малко 56 домове, бизнес-сгради и плевни на копти, бяха оправдани”, каза Уагди Хайфа, адвокатът защитни на жертвите копти.

Немалко групировки по правата на човека критикуваха присъдата, казвайки, че тя не е за вярване и че е изключително строга спрямо коптите.

Коптският адвокат Ала Реда Рушди, който дори не е присъствал по време на „метежа Абу Коргас” и който бе държан от полицията в домашен арест през следващите три дена, получил присъдата доживотен затвор. Според Ала Рушди, ислямистите искали да отстранят брат му, докато се провеждат парламентарните избори, на които той бил сигурен, че ще спечели. Адвокатът обвинил шефа на полицията в Абу Коркас, че той сам е запланирал метежа.

Д-р Нагуиб Габриел, президент на организацията „Съюз на египтяните за правата на човека”, казва: „Къде е съвестта и вярата на съдията, когато съзнава, че християнски домове и магазини бяха подпалени от мюсюлманите, според както полицията вече съобщи?” Той постави под съмнение също така и решението случаят да се разглежда от съд, който се свиква в извънредни случаи по въпроси на сигурността, където апелация не се позволява; а този съд отправи обвинения за убийство, опит за убийство, струпване на много хора на едно място и носене на запалителни средства.

Европейският съюз на коптските организации за човешки права вчера излезе с изявление, в което се казва, че той няма да премълчи несправедливостта на този случай, като призова управляващия Върховен съвет на въоръжените сили на Египет да използва дадената му от конституцията власт за отмяна на присъдата и за организирането на съдебен процес в друг съд, в който се спазва правото на закона и се зачитат правата на човека.

Десетина коптски организации за човешките права и стотици копти се събраха около обяд на 22 май на седящ протест пред окръжния съд в Кайро, с който се настоява за отмяна на присъдата.

Пастор Бутрос Анба Бола, който бе днес на седящия протест, обясни, че присъдата е обявена от съдията-мюсюлманин тъкмо в този момент, когато се очакват президентските избори с цел да накарат християните да се чувстват унижени и депресирани и по този начин да не вземат участие в гласуването; присъдата е също така наказание за тях, че не желаят да гласуват за ислямистите.

Активистът за човешки права Грейс Искандар от международната „Организация ехо” каза, че почти две хиляди копти и мюсюлмани се събрали в Александрия на протест пред окръжния съд с призиви за отмяна на „несправедливата присъда на салафитския съдебен състав”. Той заяви също така, че седящата им стачка ще продължи, докато не бъде издадена справедлива присъда.

Планира се организирането на още един протест в Александрия за събота 26 май.