FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Нигерия >

Взрив причинява кръвопролитие в две църкви в Баучи, Нигерия

Дан Уудинг (роден в северната част на Нигерия)

Жертви на самоубийствения взрив (снимка на „Преките новини на Компас”)Баучи, Нигерия (ANS-ASSIST News Service). Новинарската агенция „Преките новини на Компас” съобщава, че свидетели и официалните органи обявили, че на 3 юни 2012 година, неделя, самоубиец с бомби по тялото нахлул през портата, водеща към двора на църква в Баучи (град в северна Нигерия), и при взривяването си убил най-малко 10 човека, а ранените са над 30.

Ислямистката групировка Боко Харам е заподозряна за бомбената експлозия край портите на църквата „Жива вяра”; експлозията стана по време на излизане на вярващите от ранната сутрешна служба. Очевидец потвърди пред „Компас”, че взривът съборил и стената на съседната църква „Поле за жътва”.

„Компас” съобщи, че студентът Киеме Нзармо, който следва в университета Абубакр Тафауа Балеуа в Баучи, видял телата на 12 човека, а друг очевидец съобщил за 10 убити. На пресконференция началникът на полицията в Баучи Мохамед Ладан каза, че са убити осем вярващи и самият атентатор.

Представител на нигерийския Червен кръст каза на „Компас”, че нейните хора са докарали най-малко 30 човека в учебната болница на университета Абубакр Тафауа Балеуа, където те са лекувани от раните си и от изгаряния. Ладан потвърди, че атентаторът успял да си пробие път през охранителния пост.

„Ние бяхме поставили бетонно препятствие на пътя, което се охраняваше от наши хора; те се опитаха да спрат атентатора, но при преминаването си през поста той отказа да спре и се втурна към портите на църквата”, каза Ладан. „Бомбата избухна и уби хората, които по това време бяха там.”

От 26 април насам, когато бомба избухна в агенцията на вестник в Абуджа, говорителите на групировката Боко Харам, която осъществява подобни нападения в Нигерия, не са давали информация за това кой е отговорен за атаките; и за тази експлозия те останаха в мълчание. „Боко Харам”, на нейния език хауса, означава буквално „забранена книга”, което се разбира като „западното образование се забранява”. Групировката напада църкви, държавни учреждения, места за задържане и някои джамии със съвременна архитектура в опитите си да дестабилизира правителството и да наложи по-строга форма на шариата (ислямския закон) в цяла Нигерия.

Само през тази година ислямската екстремистка секта е убила най-малко 530 човека.

„Компас” уточнява, че населението на Нигерия от 158.2 милиона хора се състои от християни (те съставляват 51.3 процента от цялото население и живеят предимно на юг) и мюсюлмани (те са 45 процента от населението и живеят предимно на север).