FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Пакистан >

Заговорът за убийството на Асма Джахангир е сериозна заплаха

Пакистанската активистка за човешки права Асма Джахангир бе специален репортер на ООН по въпроси на свободата на религията и в продължение на години защитава правата на религиозните малцинства по целия свят. Днес собственият й живот е поставен в опасност. На неотдавнашна пресконференция в Лахор тя разкри, че пакистанската разузнавателна служба – Служба за вътрешно разузнаване – е запланирала убийството й, дори била издадена и заповед за това.

„Заплахата за живота на Джахангир се свързва с публичната критика, която тя отправя към действията на пакистанската полиция и нейните служби за сигурност, но на практика зад запланираното убийство стоят далеч по-големи цели”, казва изпълнителният директор на Комисията за свобода на религията на Световния евангелски алианс пастор Годфри Йогараджа.

Държавни и други обществени органи в Пакистан непрекъснато търсят начини за заглушаване гласа за демокрация и граждански права в страната, като организират убийства на онези, които защитават тези права. Подобни заплахи и действия създават атмосфера на страх и опасност за онези, които вярват в умерената политика и в правата на гражданите.

Новинарската агенция The Express Tribune цитира Джахангир, която казва: „Не става въпрос само за моята безопасност, а за много по-сериозна заплаха – заплаха срещу правото на хората да издигат глас.”

Няма и година, откакто губернаторът на Пенджаб Салман Тазийр и първият федерален министър на министерството за малцинствата Шахбаз Бхати бяха убити. И двамата бяха получавали заплахи за живота си заради изявленията им по печално известния закон за богохулството, а правителството по никакъв начин не можа да ги защити.

Към заплахата за живота на Джахангир, която участва в основаването на пакистанската Комисия за човешки права и е президент на адвокатура, „трябва да се отнесем особено сериозно, като се има предвид, че зад нея, както изглежда, стоят държавни органи”, каза Йогараджа.

Още от 1977 година, когато генерал Мохамед Зия-ул Хак завзе властта чрез държавен преврат и ислямизира страната, непрекъснато се полагат усилия за отклоняване на страната от пътя, който основателят на съвременен Пакистан Мохамед Али Джина виждаше като път на утвърждаването му като страна, която се управлява от закона и където религиозните малцинства са защитени.

Джахангир, която се бори страната й да се върне към принципите на нейните основатели, не за пръв път получава заплахи. Тя защити едно малолетно момче-християнче, Саламат Масих, което бе обвинено в богохулство, и през 1995 година спечели делото. Екстремисти нападнаха колата й и се нахвърлиха върху нея, докато излизаше от Върховния съд. Тя бе вземана и за заложник, домът й бе нападан, получавала е заплахи за живота си заради усилията й за утвърждаване на справедливостта.

Йогараджа каза също, че Комисията за свобода на религията на Световния евангелски алианс настоява правителството да създаде съдебна комисия, която да разследва заплахата за живота на Джахангир и да й осигури абсолютно сигурна защита.