FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Лаос >

Лаоската полиция арестува пастор, защото разпространявал християнството

Сара Пейдж

Дъблин, 11 юни („Преките новини на Компас”). Представител на групата „Наблюдение на човешките права” по отношение на религиозната свобода в Лаос потвърди тази сутрин пред „Компас”, че 53 годишен лаоски пастор и днес остава зад решетките след арестуването му от полицията в сряда 6 юни поради обвинение, че подтиква хората да се обърнат към християнството.

Според съобщението на тази група за защита на правата, арестуването на Аса (самоличността му е представена само с първото му име) станало около 16.00 часа в дома му в село Пийор, провинция Луанг Намта. След това полицията го отвела в затвора на провинция Луанг Намта на около 50 км. от дома му, което е твърде далеч за членове на семейството му или приятели да го посетят, тъй като те рядко могат да си позволят да пътуват.

Според защитната организация, ако се следва нормалната процедура, то полицията би трябвало да държи Аса в селския или регионалния затвор за три дена, докато разследват обвиненията срещу него.

Хамия, известен християнски лидер в провинцията, се срещнал в четвъртък 7 юни с представители на полицията и разбрал, че Аса е обвинен в довеждане на хората при Христос.

Преди две години полицията насила накарала Аса да подпише документи, в които той се съгласявал, че никога няма да проповядва за Христос или да подтиква хората да приемат християнството. Но тази година мнозина в Пийор и околните села, които били развълнувани от живота и свидетелството на Аса, приели Христа.

Църковни лидери твърдят, че местната власт има намерението да ликвидира християнството в провинция Луанг Намта, тъй като целта на управниците била да се съхрани името й като място на световното наследство. Само като пример, лидерите посочват арестуването на шестима тайски християни на 24 март, които били хванати, че проповядват в тази провинция; шестимата били освободени в началото на юни след няколкоседмично задържане.

През януари властите в съседната провинция Луанг Прабанг привикали двама християнски лидери от село Хюйсел и им заповядали (както и на около 80 други християни в селото) да се откажат от вярата си, в противен случай ги очаквало изселване. Засега властите не са изпълнили заплахата си.

Опозиция в Саванахет

И властите в южен Лаос продължават да заплашват, да привикват за разпит и да арестуват християни.

На 18 май властите предупредили членовете на църквата в село Хамнонсунг, окръг Сейбули, че ще им бъде повдигнато обвинение, ако продължават да се събират в църковната сграда, която била под запрещение. Групата за защита на правата съобщава, че вярващите продължават да се събират в църквата всяка неделя и че засега няма никакви последствия за тях. Две други църкви в селата Кенгуенг и Донгпейуан на същия окръг продължават да се събират извън църквите си на мълчалив протест (вж. www.compassdirect.org, ‘Lao Officials Confiscate Church Buildings’, 6 April).

На 11 май властите в окръг Фин на провинция Саванахет привикали в полицейския участък църковните лидери Баунлър и Аданг за разпит. Групата за правата на човека съобщава, че по време на разпита властите поставили три въпроса: използването на три къщи в селата Алоумай, Кенгсайной и Капанг като незаконни места за богослужение, нарушаването на заповедта за премахване на кръстовете, с които били украсени къщите, и тревогата им относно увеличаване на броя на хората от тези села, които приемат християнската вяра.

Баунлър и Аданг настоявали, че конституцията им дава право да се събират за богослужение и публично да показват символи на вярата си, както и всички останали жители на селото имали това право за своите религии. До днес властите нищо не са предприели, за да отговорят на тези въпроси.

Представител на групата за правата на човека разказва на „Компас”: „Според мен, властите в окръг Фин в момента са доста предпазливи поради вниманието, което международната общност обърна на тези случаи.”

По време на Пасха, на 8 април, властите нахлули по време на богослужение в село Паксонг, окръг Сонгкорн на провинция Саванахет, като арестували църковния лидер Хамсорн и преди да го пуснат го накарали да подпише писмено съглашение, че той повече няма да провежда богослужения.

Около 50 християни от село Паксонг разказали на представители на групата за правата на човека, че преди около година предишният кмет на селото разрешавал провеждането на богослужения, а новоизбраният кмет, който поел поста си през март, все още не е направил изявление в защита на това право на вярващите. Местните християни разказали на представители на групата, че бюрото по религиозните дела в окръг Сонгкорн разрешило построяването на църква в Паксонг – факт, който отново се пренебрегва от новия селски кмет.

На 25 март властите арестували и петима лаоски християни, които се били събрали на богослужение в село Бухам, окръг Ад-Сапангтон на провинция Саванахет, като ги обвинили в „организиране на религиозни движения без одобрение на властта.” Бухам е известно с опозицията на християнски си жители срещу официалната власт в продължение на много години (вж. www.compassdirect.org, ‘Lao Officials Arrest Eight Christian Leaders’, 19 декември).

Конституцията на Ласо и други нормативни актове, като например декретът от 2002 година относно практикуването на религията (известен като Декрет 92) теоретически защитава свободата на изповедание и богослужение по отношение на всички религии, но властите на местно селско, окръжно и дори областно ниво често потъпкват законите, без някой да им търси отговорност за това.