FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Лаос >

Трима лаоски и двама тайски християни са арестувани в Лаос

Дан Удинг

Изглед от лаоска църкваЛаос (ANS-ASSIST News Service). Новинарската агенция „Преките новини на Компас” съобщава, че според организацията „Наблюдение на човешките права” по отношение на религиозната свобода в Лаос, този месец лаоските власти са арестували двама лаоски и двама тайски християни в провинция Луанг Намта, като ги заловили в частна къща.

Защитната организация потвърдила също така съобщението на „Компас”, че властите арестували и един пастор в Луанг Намта и освободили от длъжност двама държавни служители в Саванахет заради това, че са приели християнството. Представител на тази организация казал днес пред „Компас”, че властите обвинили двамата лаоски и двамата тайски християни (арестувани на 16 юни в Луанг Намта) в „разпространение на християнската вяра без разрешението на властите.”

„Това обвинение е твърде иронично, тъй като лаоските власти едва ли ще разрешат на когото и да било да проповядва християнската вяра”, казва друг източник, който пожелал да остане анонимен.

„Братята-таи Джонаса и Фантакорн Виватдамронг, както и други двама местни жители (единият от които бил назован с името Чалар, а на другия името все още не е известно), били направо откарани в областния затвор на Луанг Намта,” се казва в разказа на „Компас”. Защитната организация потвърждава, че „според обичайната процедура арестуваните могат да бъдат задържани в местния затвор на селото или в окръжния затвор за 36 часа, докато се води предварителното следствие, и едва след това могат да бъдат прехвърлени в областния затвор.

Организацията съобщава също, че военният управител на окръг Фин, провинция Саванахет, уволнил на 14 юни двама служители на службите за сигурност от село Алоумай (назовани само с имената Хамсорн и Тонглай) заради това, че били приели християнството.

Защитната организация призовала лаоското правителство да зачита правото на религиозна свобода на християните и на другите лаоски граждани според както те са гарантирани от конституцията и другите национални закони, а също и от международните конвенции, ратифицирани от Лаос.