FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Виетнам >

Виетнамските власти разрушили две нови църковни сгради

Дан Удинг

Семейство отчаяни християни от племето хмонг държат кръст – единственото, което останало от разрушената им църкваОкръг Ча, провинция Диен Биен, Виетнам (ANS-ASSIST News Service). Новинарската агенция „Преките новини на Компас” съобщи, че през този месец виетнамските власти на окръг Муонг Ча, провинция Диен Биен, разрушили две нови църковни сгради на християни, принадлежащи към етническото малцинство хмонг; те заплашили също така, че ще разрушат и трета църква.

„Компас” потвърди, че църквата Хо Хе, построена през април от мисионерската организация „Виетнамската Блага вест”, била разрушена на 17 юни. Новинарската агенция съобщи също така, че църквата Фан Хо на официално регистрираната евангелска църква на Виетнам също била разрушена на 13 юни.

В разказа на „Компас” се казва също: „И църквата Конг също е заплашена от разрушение, а тя също принадлежи към мисията „Виетнамската Блага вест”.

Пъстро облечени християни от племето хмонг по време на църковна служба във ВиетнамМестни източници казват, че „няколко дузини представители на местната полиция, на паравоенните сили и на други представители на властта се изсипали пред църквата, а християните нищо не могли да направят, освен с голямо съжаление и обида да гледат как домовете за молитва биват сривани със земята и как правителствените обещания за свобода на религията отново се нарушават.”

Според доверен на „Компас” източник тези инциденти, наред с други нарушения, показват липсата на каквато и да е политика на правителството по отношение на регистрацията на църкви в страната. Повече от половината виетнамски протестанти във Виетнам продължават да остават нерегистрирани, като мнозина от тях са изгубили всякаква надежда за официална регистрация.

Съобщението на „Компас” продължава: „Стотици вярващи от тези църкви се опитаха да подадат документи за регистрация и още по време на подаването разбираха, че властите просто отказват да приемат документите. Други християни пък, които подавали документи за регистрация, получавали отговор, че нямат това право, защото тяхното положение не е законно, или пък им отговаряли, че не могат да бъдат регистрирани, тъй като в местата, където живеят, в действителност няма християни.”