FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Пакистан >

Тълпа пакистанци изгарят жив един мъж, когото обвинили в „богохулство”

Дан Удинг и Ксавие Патрас Уилиям

Бахавалпур, Пенджаб, Пакистан (ANS-ASSIST News Service). Светът научи за още един шокиращ инцидент на убийство без съд и присъда в Пакистан, където мъж бил обвинен в богохулство и разбойническа банда го умъртвила недалеч от полицейския участък.

Неназованият мъж бил изгорен жив край един полицейски участък във вторник вечерта, 3 юли 2012 година, в окръг Чани Готх на провинция Бахавалпур в Пенджаб.

Тълпата нахлула в полицейския участък и извела мъжа навън, след което го довлякла до Чанинхот Чакар (пътно кръстовище). Там те го обвинили, че уж осквернил корана, след което го залели с бензин и го подпалили.

Както предава Шахзеб Джилани, редактор на световната служба на ВВС за Южна Азия, очевидци твърдят, че стотици хора наблюдавали как мъжът крещял за помощ.

„Спорният пакистански закон за богохулството предвижда смъртно наказание за обида срещу исляма, но на практика разпоредбите на този закон рядко се прилагат”, казва Джилани. „Мястото, където тълпата линчувала мъжа, е район със стотици мадраси (религиозни училища), които се поддържат от радикални ислямисти или от сектантски групировки.

„Полицията потвърди, че задържала мъжа след като местни хора се оплакали, че той осквернил корана. Но още преди да се започне разследване по случая, тълпа от хиляди разгневени хора обградила полицейския участък”, казват полицаите.

Заместник-началникът на полицията на окръг Ахмедпур Бахавалпур казва: „Полицията в Гани Готх получила оплакване, че един мъж изгорил няколко страници от корана, поради това полицаите го арестували и го отвели в полицейския участък, като го заключили в килията за арестанти.”

От Assist News Service научили, че вълненията започнали, когато група религиозни водачи обявила по високоговорители, че мъжът извършил „богохулство срещу исляма”, и като резултат от тези действия неконтролируемата тълпа се събрала край полицейския участък и започнала да настоява полицаите да изведат мъжа навън.

След това тълпата блокирала главния път и съборила портата на полицейския участък, като нападнала дежурните полицаи; дневният участъков дежурен офицер Гулам Мохюдин Гаджар бил ранен, ранени били и четиримата пазачи.

„По време на нападението бях ранен на няколко места. Ранени бяха и нашите 14 или 15 полицаи, които бяха приети в болница”, казва дежурният офицер. „Още преди да разберем подробности относно обвинението срещу мъжа, който бе арестуван, тълпата нахлу и счупи ключалките, като изведе затворника навън. След това те го поляха с бензин и го запалиха жив.”

„Те подпалиха и полицейските коли пред полицейския участък. Всичко това продължи над два часа. Тълпата стоя там, докато мъжът напълно изгоря.”

Полицията предполага, че мъжът може да е „умствено нестабилен”, но че все още не са разбрали каква е неговата самоличност.

Заместник-началникът на полицията Навийд казва: „Вече подадохме първия доклад за инцидента и скоро ще арестуваме виновниците за престъплението. Благодарни сме на Аллах, че по време на нападението не бяха убити и полицейски служители.”

Овъгленото тяло е изпратено за аутопсия и полицията очаква резултатите, за да се опита да узнае самоличността на убития мъж. Засега никой не се е появил да поиска тялото на жертвата.

Този случай за пореден път усилва страховете на малцинствата в Пакистан, че ще има още убийства без съд и присъда за онези, които са обвинени в богохулство или за онези, които помагат на обвинените в богохулство.

Сред убитите по подобни „обвинения” е и бившият губернатор на Пенджаб Салман Тазийр, който бе убит от собствения му бодигард заради подкрепата на Тазийр за Ажа Биби – християнката, обвинена в богохулство. Тя самата споделя, че се страхува за живота си след последния случай на разправа с богохулници.

Организациите „Пакистанска фондация Масихи” и „Живот за всички пакистанци” категорично осъдиха инцидента.

В свое изявление те казват: „Религията трябва да бъде разглеждана отделно от държавните дела, а подпалването на човек е дълбоко нехуманен акт. Полицията не съумя да предприеме каквото и да било срещу хората, отговорни за инцидента, а законът бе потъпкан от тълпата.”

Медийни източници сочат, че пакистанският президент Асиф Али Зардари изказал във вторник „огромната си мъка и шоковото си състояние”, когато научил за изгарянето на мъжа. Състоянието на шок накарало президента да заповяда на съветника по вътрешна сигурност да предприеме разследване на нещастния случай и незабавно да му изпрати лично отчета си.

Той потвърдил, че никой не може да вземе закона в свои ръце, независимо какво престъпление е извършено. Той също така наредил на съответните органи да организират справедливо правосъдие над виновниците в съответствие със закона.