FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Иран >

Насилствено затваряне на църковни имоти край Техеран

Джеръми Рейнълдс

Техеран (ANS-ASSIST News Service). Съобщения от Техеран потвърждават, че през май 2012 година по едно и също време са закрити два църковни имота: църквата „Божие събрание” (конгрегационалистка църква в квартал Джанат-Абад в западната част на Техеран) и нейният летен лагерен център „Градината на Шарон”.

Новинарската агенция „Християнска новинарска мрежа на фарси” (ХНМФ) съобщава, че офицери на Корпуса на революционната гвардия заключили портите и поставили предупредителни бележки за забрана за влизане. В бележките се казва също, че нарушаването на тази заповед може да доведе до сериозни последици.

ХНМФ каза, че от осем години насам, когато през 2004 г. „Градината на Шарон” била атакувана от органите за държавна сигурност на ислямската република, тя е широко известно и редовно посещавано място. В нея са се провеждали летни лагери, библейски курсове, християнски събрания и конференции.

Но всичко това вече не е така, казва ХНМФ. Оттогава събранията се наблюдават много зорко от властите, които не позволяват на тях да присъстват повече от 40 човека на седмица.

С прехвърлянето през последните няколко месеца на отговорността за сигурността върху Корпуса на революционната гвардия, обаче, този надзор става още по-строг, съобщава ХНМФ.

Според ХНМФ, Корпусът на революционната гвардия отговаря само пред Върховния лидер на ислямския режим, като в действителност действа самочинно. Нищо друго в държавата не е по-висшестоящо над него, та евентуално църквите да могат да отправят апелация.

ХНМФ съобщава, че всекидневно пристигат огромно количество потискащи новини за все по-засилващите се ограничителни мерки срещу християните и дейностите на църквите.

Сред тези ограничения са принудителното прекратяване на петъчните служби на персийски език, отмяната на библейските курсове и забраната за продаване и разпространение на библията и на каквато и да е друга християнска литература.

Както съобщава ХНМФ, по време на коледните чествания през 2011 година църквата „Божие събрание” в Ахваз била нападната, а пасторът, съпругата му и двама вярващи били затворени в продължение на няколко седмици. Те били освободени само след като отчаяните членове на семействата заплатили огромен откуп. Натискът върху тях бил толкова непоносим, че пасторът трябвало да напусне града, а след това и страната.

ХНМФ потвърждава, че след иранските чествания на тяхната Нова година на деня Ноуруз („нов ден”) през март 2012 г., организациите на органите по сигурността на ислямския режим започнали да настояват за незабавно закриване на всички християнски служби на персийски език в цялата страна.

Те наредили също така да се разкрие самоличността и единните граждански номера на посетителите и вярващите по време на службите, като по този начин някои от тях не биха посмели да дойдат на богослужение; това би увеличило и така съществуващия огромен страх от преследвания на християнските общности в страната.

ХНМФ съобщава, че курсовете за деца и млади хора били принудително спрени, а неделните училища на иранските църкви на „Божие събрание” били затворени.

ХНМФ коментира: „Ислямските организации по сигурността се отнасят особено безжалостно към библейските курсове.”

ХНМФ също добавя: „С помощта на бюджет за пропаганда, изчисляван на много милиони долари, Ислямската република желае да се представи за уникална страна по международните договори за човешките права и свободата на религията, която последователно ги спазва; тя се представя за страна, която осигурява атмосфера без страх и без преследвания, като непрекъснато възхвалява постиженията си в областта на правата на човека. А в действителност тя безочливо и без какъвто и да е срам осъществява най-жестоки актове на ограничения на свободата на своите граждани.”