FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Нигерия >

Нигерия: терор в щата Плато

Елизабет Кендъл

Австралия (ANS-ASSIST News Service). Достигайки около 30 милиона души, племето фулани (известно още като фулбе) е най-многобройният номадски народ в света, като почти половината живеят в северна Нигерия. Както и традиционно номадското племе на туарегите, които живеят предимно в северната част на Мали, така и племето фулани се разпростира по цялата област Сахел, като заема голяма територия предимно в южната и източната област на зоната Туарег. По същия начин, както и туарегите, фулани изпитват отрицателните последици от разширяването на пустинята по тези земи и от модернизацията. Пустинята се придвижва на юг и заедно с нея се придвижват и фулани. Те традиционно са номади-скотовъдци, но днес или отиват да живеят в градовете или търсят нови земи, където добитъкът да може да пасе. Това обстоятелство поражда конфликт между тях и „местното население” – това са преди всичко християнски племена, които са земеделци. През последните няколко десетилетия към това се добави и войнствената ислямистка фундаменталистка политическа идеология, която още повече усложни отношенията между отделните племена, като по този начин бе проправен пътят на ислямисти и джихадисти, които използват трудностите за свои стратегически цели.

В събота сутринта на 7 юли около 100 скотовъдци-фулани осъществиха нападения срещу девет села в районите с местно самоуправление Рийом и Баркин Лади на щата Плато, населени с хора от племето бером (което е предимно християнско). Източници съобщили на редица телевизионни канали, че около стотина нападатели нахлули в селата като командоси, облечени с черни дрехи и бронежилетки и въоръжени със съвременни оръжия. Шестдесет и трима души били убити, няколко десетки са ранените и над 60 къщи били изгорени.

На следващия ден християни и симпатизиращи им мюсюлмани, както и няколко видни политици, се събрали в село Матсе за извършването на погребенията. По време на погребалната процесия въоръжени фулани нападнали хората и започнали безразборна стрелба, като нападението им било подкрепено и от униформени войници. Около 22 участници в погребението били убити, но нигерийските органи по сигурността успели да отвърнат на огъня на нападателите и да убият най-малко 16 бойци и да заловят един от тях. Още 50 тела били намерени по-късно в село Матсе в дома на един пастор на нигерийската „Църква на Христа.” Изглежда жертвите били убити предният ден, когато те се приютили в къщата, за да избягат от преследвачите си. Пасторът ги пуснал да влязат, но слухът за тях се разнесъл и бойци на фулани обкръжили къщата и я подпалили.

Макар свързаната с Ал Кайда групировка Боко Харам да поела отговорността за нападенията в събота и неделя, в действителност насилията не приличат на онези, които обикновено Боко Харам осъществява. Те по-скоро приличат на насилията, които бойци на племето фулани използват при нападенията си. Тези нападения стават вече обичайни в местата на етническо и религиозно съжителство на племената в щата Плато. От доста време насам се подозира, че сред нигерийската армия има неподдаващи се на контрол партизански елементи, които оказват подкрепа както при нападенията на фулани, така и при терористичните атаки на Боко Харам. Счита се, че Боко Харам подтиква войнствено настроени фулани да убиват християни, а навярно и самите бойци на Боко Харам вземат участие в тези нападения и убийства. Тероризмът на Боко Харам привлича вниманието на международната общност, тъй като те настояват в цялата страна да се въведе ислямския закон, шариатът. Терористичните нападения на фулани имат местни цели – те целят етническо прочистване и колонизация на тези земи – и поради това те не привличат особено вниманието на световната общественост. Последица от тези действия (осъществявани вече с помощта на Боко Харам и своеволни военни) е придвижването на племето фулани на юг, село след село, като хиляди християни по време на атаките са тероризирани, убивани и прогонвани от домовете си.

В събота 14 юли нигерийските военни издали заповед за временното изселване на местни жители от пет села, контролирани от племето фулани, в районите с местно самоуправление Баркин Лади и Рийом, тъй като се предполага, че терористи продължават да се крият в тях. Още пет други села предстои да бъдат опразнени. Първоначално лидерите на фулани подтикваха сънародниците си да се противопоставят на заповедта на военните и да си останат, където са в момента, макар че се очаква военните да се намесят. Въпреки това в понеделник бе сключена сделка, която позволи мирното изселване на хиляди фулани във временни лагери. Ситуацията в момента остава трудна и напрегната.

Християните в щата Плато живеят в състояние на страх и като под обсада. Те биват бомбардирани в църквите си, убивани в домовете си и не се чувстват сигурни дори и по време на сън нощем. Но във всичко това трябва да се съзре нещо, което за очите е невидимо: устройването на Христовата църква е съпроводено с усилена духовна борба. Травмите на този процес имат своето начало и своята победа не другаде, а на небето!

Нашата молба е да усилите молитвите си, та Бог:
• да привлече християните, семействата им, църквите и църковните общини по-близо до Него – до Господа на силите – тъй като само в Него е мирът, възстановяването, куражът, мъдростта, справедливостта и „мъжеството за ония, които отблъсват неприятеля до портите” (срв. Ис. 28:5-6);
• да даде разум на нигерийското политическо, гражданско и религиозно ръководство, та то да намери практически решения на управлението и сигурността на страната за благото на Христовата църква и за разпространяването на евангелието;
• да възпре и свърже силите на злото, които използват човешката греховност с цел издигането на преградна стена пред евангелието; бързо и неумолимо да изпрати Светия Дух, Който да отвори очите, ума и сърцето на хората в Нигерия, тъй че името на Иисус да бъде въздигнато и изпадналите в затруднения и беди общности да бъдат преобразени.

Истина ви казвам: каквото свържете на земята, ще бъде свързано на небето; и каквото развържете на земята, ще бъде развързано на небето.” (Мт. 18:18).