FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Иран >

Двама обърнали се към християнството получават свободата си след продължително задържане в Иран без каквото и да е обвинение

Майкъл Айърлънд

Техеран, Иран (ANS-ASSIST News Service). Иранската християнска общност гледа положително на освобождаването на двама християни от ислямския режим; сега те настояват за незабавното освобождаване на Фаршид Фатхи от затвора в Евин.

Новинарската агенция „Християнска новинарска мрежа на фарси” (ХНМФ, www.fcnn.com) съобщава добрата новина за освобождаването от затвора на двама християни: г-н Ехсан Бехруз и г-н Нурулах Гобейти-Задех, която идва като приятна изненада и се посреща с голяма радост.

Двамата са държани през последните няколко месеца по фалшиви обвинения в затворите в Ахваз и Машхад.

ХНМФ съобщава, че новината за освобождаването на Ехсан Бехруз от затвора в Машхад бе за пръв път оповестена преди около три седмици, но поради опасенията на семейството му, което изпитвало безпрецедентните ограничения, наложени от ислямския съд, а също поради многобройните агенти на службите за сигурност на Ислямската република, роднините на Ехсан не съобщили по-рано новината на ХНМФ. Ехсан бе освободен в четвъртък 14 юни 2012 година след седеммесечен затвор в единична килия.

ХНМФ се позовава на съобщенията, че Ехсан не само е държан в пълна изолация в килията си, но през повечето месеци не му е бил позволен никакъв контакт или посещение на близките му. Едва през юни било позволено на майка му да го посети, а същевременно още от началото на април обещавали на потресеното му семейството, че ще бъде освободен.

Ехсан е 24 годишен студент в университета в Машхад и бе задържан от агенти на министерството на разузнаването и на националната сигурност на Ислямската република преди повече от две години, докато бил на посещение в Буджнорд в северен Хорасан.

Заедно с други християни от Машхад, Ехсан планирал да се присъедини към местни християни за обща молитва и по-нататъшни срещи. Другите членове на групата също били задържани и затворени заедно с Ехсан.

Както съобщава ХНМФ, отделение 901 на Революционния съд в Машхад на улица Кох-Санги изпратило Ехсан в затвора за повече от три месеца, след което била заплатена голяма сума от над 80 хиляди щатски долара и той бил освободен условно.

„Временната му свобода продължила само до ноември 2011 година, а същевременно постоянното видео наблюдение и пряко следене го изнервило и му донесло големи грижи”, каза ХНМФ в съобщение за медиите.

Ехсан изчезва внезапно през ноември 2011 година, като едва няколко седмици по-късно неговото повторно арестуване било потвърдено от ислямския режим, казва ХНМФ.

ХНМФ потвърди още, че според сведения от Ахваз (югозападна провинция на Хузестан), на 16 юли 2012 година бил освободен от затвора друг обърнал се към християнство вярващ, г-н Нурулах Гобейти-Задех, след повече от 18 месеца затворничество.

ХНМФ съобщи, че след нахлуването на агентите на Министерството на разузнаването и националната сигурност на Ислямската република в църквата „Божие събрание” в Ахваз и арестуването на нейния пастор, както и последвалото затваряне на църквата, Нурулах навярно бил прехвърлен в спечелилия си лоша слава затвор в Есфахан.

По време на двадесетмесечното си затворничество, което започва на 20 декември 2010 година, на Нурулах било позволено да има само няколко едночасови посещения на неговото семейство и същевременно не му било позволено да има адвокат-защитник.

ХНМФ добавя, че Гобейти-Задех, който бил на 47 години по време на арестуването му, е селскостопански работник; той организирал коледно събрание в една домашна църква, където чествали Рождество Христово в една овощна градина, на която той работел по това време.

ХНМФ съобщава също така: „Десет месеца по-рано той бил взет и отведен в неназован религиозен съд. Там един самозван съдия му казал да преосмисли решението си да се обърне към християнството, да се откаже от вярата си в Христа и да се върне обратно към исляма. През следващите месеци и чак до ареста му през декември 2010 година той бил под постоянно наблюдение, подложен бил на силни притеснения от агентите на държавна сигурност и няколко пъти бил каран да се яви в местния полицейски участък и в бюрото по сигурността за разпити.”

Както съобщава ХНМФ, Гобейти-Задех е последният арестуван обърнал се в християнство вярващ по време на коледните празници на 2010 година, който е освободен от затвора.

ХНМФ коментира: „Засилената вълна от атаки срещу християнството и масовите арести на християни са резултат от речта на Върховния лидер на Ислямската република Аятола Хаменеи, произнесена в Гом, в която той предупреждава за опасността от бързо и тревожещо обществото разпространение на християнството сред народа.”

ХНМФ съобщава, че губернаторът на Техеран Мортеза Тамадон призовал към предприемане на жестоки мерки срещу християните и новообърналите се към християнството в Ислямската република.

„Засега Тамадон е намалил жестокостта си срещу християните, тъй като той самият в момента се опитва да се отърве от затвора поради обвиненията за огромна корупция по времето на губернаторското му управление на Техеран, повдигнати му от ислямски парламентаристи”, съобщава новинарската агенция.

ХНМФ потвърди, че на освобождаването от страна на ислямския режим на двамата християни „се гледа положително от иранската християнска общност от вярващи и че те сега настояват за незабавното освобождаване на г-н Фаршид Фатхи от затвора Евин.”

Ислямският революционен съд в Техеран осъди в началото на тази година Фатхи на шест години затвор заради това, че се е обърнал в християнство.