FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Нигерия >

Съобщава се за деветнадесет убити в последното нападение над църква в Нигерия, този път в щата Коги

Дан Удинг

Отит, Нигерия (ANS-ASSIST News Service). Група неизвестни въоръжени мъже нахлули в църквата „Живот във вярата” в централно-нигерийския щат Коги и открили стрелба от автомати „Калашников”, като убили най-малко 19 човека, които се били събрали на вечерно богослужение в понеделник 6 август 2012 година.

Представители на местната власт съобщили на новинарската агенция ВВС, че въоръжените нападатели атакували църквата, намираща се недалеч от град Окене в щата Коги и започнали да стрелят срещу богомолците. Те добавили в съобщението си, че сред убитите е и пасторът на църквата, който също загинал при нападението с автоматите „Калашников”.

ВВС съобщава: „Все още не е ясно, кой е осъществил нападението, но войнствената ислямистка групировка „Боко Харам”постоянно напада църкви и други цели в Нигерия.”

Кореспондентът на ВВС за Нигерия Уил Рос предава, че въоръженото нападение се случва твърде на юг, за разлика от повечето райони, в които „Боко Харам” осъществява своите насилия.

Една друга медия съобщава, че един от военните командири на щата Коги подполковник Габриел Олоруниоми потвърдил, че нападателите открили огън срещу църквата „Живот във вярата” в градчето Отите, разположено недалеч от големия град Окене.

Подполковник Габриел Олоруниоми съобщил също така, че по време на атаката мнозина били ранени и потърсили помощ в различни болници.

Очевидец, който пожелал да остане анонимен поради страх от преследване, потвърдил, че около десетина въоръжени мъже блокирали изходите на църквата, преди да започнат стрелба срещу хванатите в капан хора. Той добавил също така, че властите очакват нови жертви, които вероятно са се криели в гъсталака наоколо.

„През април нигерийските сили за сигурност осъществили нападение срещу фабрика в района на Окене, за която се подозирало, че произвежда бомби, като убили най-малко деветима човека, за които се предполага, че принадлежат към войнстващите бойци на„Боко Харам”, потвърди ВВС. „През февруари „Боко Харам” признала, че нападнала един затвор в Коги, като използвала бомби и тежка артилерия, с цел освобождаването на 119 свои събратя. Повечето нападения на „Боко Харам” обаче се извършвали преди всичко в северните нигерийски територии, където живеят предимно мюсюлмани.”

Според новинарската агенция NBC News, групировката, която по принцип е базирана в талибанската част на Афганистан и която настоява за установяването на ислямския закон в Нигерия, обикновено има за прицел на нападенията си хора на властта и отделни богослужебни места, като твърди, че по този начин си разчиства сметките с онези, които нанасят ущърб на групировката „Боко Харам”.

Агенцията добавя, че тази година „Боко Харам” е осъществила нападения срещу няколко църкви в Нигерия, но атаката от понеделник се случва далеч по на юг от териториите, върху които групировката обикновено действа.

„Те желаят създаването на ислямска държава вътре в самата Нигерия – страна с население над 160 милиона души, което се състои от приблизителна равен процент християни и мюсюлмани”, съобщава NBC News.