FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Иран >

Здравето на ирански пастор внезапно се влошава и той получава инфекция на кръвта

Джеръми Рейнълдс

Съри, Англия (ANS-ASSIST News Service). Християнска организация за човешките права научи, че пастор Бехнам Ирани, който в момента лежи в иранския затвор в Хезал Хисар, получил инфекция на кръвта в резултат на продължителни болестни усложнения в червата. Здравето му продължава рязко да се влошава и източници съобщават, че той едвам може да говори.

Организацията „Християнска солидарност по света” (ХСС) предава сведения от източници, близки до организацията, които съобщават, че е възможно Ирани да бъде изпратен в болница за операция, за да се отстранят част от червата, причиняващи инфекцията. Но досега семейството му не е било информирано относно възможността за подобна операция и дали въобще е изпратен в болница.

ХСС съобщава, че Ирани е пастор на иранска църква в Карадж. Той бе арестуван през декември 2006 година и осъден на шест години затвор по обвинения за „действия срещу държавата” и за „действия срещу обществения ред”. В присъдата му се съдържа и текст, в който Ирани е описан като отстъпник от вярата и където повторно се утвърждава, че отстъпниците „могат да бъдат убивани.”

Нещо повече, ХСС потвърждава, че служителите в затвора и другите затворници многократно са заявявали на Ирани, че той няма да напусне затвора жив.

Според ХСС, засега на Ирани му се отказва болнично лечение за лекуване на силното кръвотечение, което се развило поради язва на стомаха и усложнения на дебелото черво; по едно време той дори загубил съзнание от силния кръвоизлив. Като не получава необходимата медицинска помощ, положението му продължава да се влошава и мнозина са загрижени, че по този начин той може би едва ли ще преживее още няколко седмици или месеци.

ХСС съобщава, че през първите няколко месеца затворничество зад стените на затвора в Хезал Хисар Ирани е държан в карцера, което е дребно помещение и където охраната непрекъснато го будела и не му давала да спи с цел да го измъчва психически. Сетне той е преместен в една тясна затворническа килия, в която съкилийниците му нямало дори къде да легнат да спят, докато накрая бил преместен в настоящата си килия, в която другите затворници и охраната често му нанасяли побои. В резултат от нараняванията, получени от побоите, в момента той се придвижва много трудно.

ХСС предава също така, че Ирани има проблеми и със зрението; същевременно неговите съкилийници продължават да го заплашват със смърт.

В предаване за медиите директорът на адвокатурата на ХСС Андрю Джонстън казва: „ХСС е силно загрижена за здравето на пастор Ирани. Ние продължаваме да настояваме пред иранските власти да позволят на пастор Ирани да получи необходимото болнично лечение. Съобщенията, че вероятно вече е хоспитализиран – ако са верни – се приветстват от нас; това трябваше отдавна да се случи, тъй като досегашното забавяне на лечението му без съмнение предизвика рязко влошаване на неговото здраве. Особено важно е пастор Ирани да бъде защитен от другите затворници, които заплашват да го убият.”

Джонстън допълва: „ХСС продължава да настоява пред иранското правителство да спазва задълженията на страната спрямо международната конвенция за гражданските и политическите права и да осигури безусловното освобождаване на пастор Ирани, пастор Надархани, пастор Фаршид Фатхи Малейери и всички останали затворници, които, след провеждането на скалъпени съдебни процеси, в момента са задържани или очакват екзекуция единствено поради своята вяра.”

„Християнска солидарност по света” (ХСС) е християнска организация, която работи за свобода на религията чрез адвокатска защита и защита на човешките права, като в своята дейност тя търси постигането на справедливост.

За повече информация, посетете www.csw.org.uk.