FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Кения >

Църква е нападната и разграбена от въоръжена тълпа в Кения

Дан Удинг

Найроби, Кения (ANS-ASSIST News Service). Африканският журналист Уасул Кемоси, пишещ за международната организация „Загриженост за християните” (International Christian Concern, ICC; вж. www.persecution.org), съобщава, че на 7 юли евангелската църква „Победа” в Гаме-Лоитики – село, разположено на около 7 км. от град Лсиоло, Кения – била нападната и разграбена от въоръжена тълпа, за която се смята, че симпатизира на свързаната с Ал Кайда сомалийска терористична мрежа Ал Шабаб.

„Към 3 часа следобед въоръжени мъже нахлули в двора на църквата и започнали да събарят железните платна от стените на църквата, смъквайки едно след друго 60 платна,”, съобщил на ICC пастор Джоузеф Локуруку, който гледал нападението отстрани, без да може да помогне с каквото и да било.

„Беше ужасно да се види, как стените на църквата бяха ограбени една след друга, но не можех да викна за помощ, тъй като нападателите щяха да ме застрелят.”

В съобщението се казва по-нататък, че Локуруку и помощник пасторът Боку Яйю незабавно потърсили помощта на полицията. „В полицейския участък на Лсиоло не получихме никаква помощ, тъй като полицията вече била изпратила служителите си да изпълняват други задачи извън участъка”, казва Локуруку.

Локуруку пише също така, че един полицай му казал, че не могат да им помогнат, тъй като нямало нито един въоръжен полицай на дежурство по това време. Нещо повече, „започва да се смрачава и операцията по откриването на нападателите трябва да се отложи за следващия ден”, Лукуруку предава думите на полицая.

Кемоси добавя: „Шестдесетте членове на църквата били шокирани и потресени, когато на другия ден дошли за богослужение и намерили сградата на църквата в руини.”

„Вярващите са боязливи хора, но с помощта на Светия Дух ние бяхме окуражени, устояхме на изпитанието и положихме цялата си вяра в Бога,” казва Локуруку. Пасторът оценява стойността на ремонта на повредената църква на 80 хиляди кенийски шилинга (приблизително равни на 950 щатски долара).

Църковните лидери споделиха, че от няколко дена те предупреждавали местната власт, че се носят слухове за нападение. „На 6 юли се срещнахме с началника на полицията на Лсиоло, за да му предадем опасенията си относно вероятно нападение, но не бяха предприети никакви действия,” казва помощник пасторът Яйю. „Един от членовете (на църквата ни) бе чул някои да отправят заплахи към църквата, като казвали: „не искаме неверници по нашите места.”

„Събарянето на църквата в Гаме-Лоитики се случва само седмица след като бойци на Ал Шабаб хвърлиха гранати в църквата “African Inland” в Гариса, северна Кения, откривайки огън по народа и убивайки 17 човека, включително 15 богомолци. Гранати бяха хвърлени и в местната католическа църква,”, казва Кемоси.

Ескалацията на насилията срещу кенийски църкви дава основание на християните да смятат, че ислямският екстремизъм се усилва и в тази източноафриканска страна.

„Пасторите и християните са силно уплашени,” казва Имам Хюсейн, обърнал се от ислям в християнство вярващ, който същевременно е бежанец от Етиопия, дошъл в Кения, след като избягал от преследванията в родния си град. „Познавам немалко хора, особено обърнали се от ислям в християнство, които са принудени да напуснат домовете и семействата си поради преследванията на терористите. Положението е твърде опасно. Макар тези войнолюбци да са малобройни в Кения, те същевременно са фанатици, каквито например са бойците на Ал Кайда или талибаните. Дори немалко мюсюлмани са срещу тях и се солидаризират с християнските общности.”

Независимо от последното нападение срещу църквата в Гаме-Лоитики, обаче, пастор Локуруку не приема заплахите за нови атаки и продължава да се готви за поредното богослужение в неделя сутринта.

„Няма да изоставим Гаме-Лоитики, уповаваме се на Бога и Неговата подкрепа и защита,” казва пасторът. „Във всичко се уповаваме на Бога.”