FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Пакистан >

Две музикални групи ще пеят за освобождаването на пакистанското момиче, страдащо от синдрома на Даун, по време на двучасова демонстрация край пакистанското посолство в Лондон

Дан Удинг

Лондон, Обединеното Кралство (ANS-ASSIST News Service). Пакистанското 11 годишно момиче със синдрома на Даун, което може да получи смъртна присъда според закона за богохулството поради нарочените твърдения, че е изгорила страници от корана, утре (сряда, 22 август 2012 година) ще получи подкрепа от две музикални групи в британската столица.

Базираната в Лондон електро-поп група, с название Ooberfuse, която представя Wizzard MC на Британската пакистанска християнска асоциация (БПХА), днес пусна своя релиз, “Turning the Tide”, с което издига гласа си в знак на протест срещу най-последната жертва на пакистанския „черен” закон за богохулството.

Смелата защита на жертвите на спорния пакистански закон за богохулството, начената от губернатора на Пенджаб Салман Тазийр, брутално убит от собствения му бодигард през януари 2011 година, и продължена от пакистанския министър за малцинствата Шахбаз Бхати, убит от талибаните през март 2011 година, сега се продължава чрез Turning the Tide, която разкрива нещастието на младата Римша Масих, арестувана миналият четвъртък от полицията – под натиска на мюсюлманската тълпа – в село Мехрабади в предградията на Исламабад.

Чери, водещата певица на Ooberfuse, споделя: „Тази седмица получихме обаждане от Уилсън Чаудри от БПХА, който ни информира за събитията, които се бяха развили миналият четвъртък и които са кулминирали с арестуването на Римша. Тя била заставена да занесе и изхвърли в кофите за боклук една торба, пълна с всякакви боклуци, но без да подозира, в торбата имало останки от изгоряла хартия, включително изгорели страници от корана. До края на поста рамадан и предшестващото го честване на празника Ейдан оставали само няколко дена, но разгневена тълпа се събрала за минути и започнала да издига възгласи за арестуването и екзекуцията на момичето.”

Хал, също член на Ooberfuse, добавя: „Кога ще дойде краят на това безумие? Нетолерантността на ислямското мнозинство към немюсюлманските религии в страни като Пакистан е възмутителна. Законът за богохулството дава законова подкрепа за абсурдни твърдения от страна на недоволни и разсърдени членове на мюсюлманската общност, че ислямът някак си е опорочен. Често тези твърдения са изфабрикувани от мюсюлмани, които всичко биха дали, за да разпалят религиозна вражда и омраза срещу миролюбивите малцинства, каквито например са християните и последователите на Ахмади.”

Уилсън Чаудри, председател на Британската пакистанска християнска организация (вж. www.britishpakistanichristians.co.uk), казва: „Тази нетолерантност стигна дори до такова извращение, че младо момиче с физически недостатъци бе хвърлено в карцера. Бащата-основател на Пакистан, Куед-е-Азам Мухамад Али каза в своята реч по случай встъпването си в длъжност през 1947 година: ‘Вие сте свободни! Свободни сте да отидете в храмовете си, свободни сте да отидете в джамиите си, свободни сте да отидете във всяко място за богослужение в държавата Пакистан. Можете да принадлежите към която и да е религия или каста или вярване: те нямат нищо общо с делата на държавата.’”

„Той би се обърнал в гроба начаса, ако знаеше как апаратът на властта в пакистанската държава цинично се използва срещу беззащитните малцинствени религии. “Turning the Tide” получи вдъхновение от неговите думи и от трагичното положение на беззащитното момиче-инвалид с името Римша.”

“Turning the Tide” ще бъде пусната за пръв път утре вечерта (22 август) и ще бъде изпята на живо край пакистанското посолство в Лондон по време на двучасова демонстрация, започваща в 19.00 часа и организирана от БПХА; песента е призив за освобождаването на Римша. Водещи хуманитаристи, принадлежащи към различни религии, ще се присъединят към нас в знак на солидарност с настояването ни за прекратяване на продължаващата несправедливост.

Бележка: “oober” идва от немската дума “über”, означаваща „над”, „значително”, „над всичко, което бихме поискали или си представили”; значенията на “fuse”, взети от интернета, са „съчетавам”, „смесвам заедно различни елементи”.

За повече информация относно положението на Римша Масих посетете http://www.assistnews.net/Stories/2012/s12080130.htm.