FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Иран >

Строителството на църква в Бахрейн „дразни” властите на ислямска република Иран

Дан Удинг

Манама, Бахрейн (ANS-ASSIST News Service). След появата на новината, че правителството на Бахрейн дало парче земя за построяването на първата католическа църква в страната – римокатолическата църква „Свещеното сърце” в Манама – иранските власти изпаднали „в ярост”, а иранската шиитска медия „изразила силен протест срещу този акт”.

Иранската християнска новинарска агенция „Мохабат Нюз” (http://mohabatnews.com), чийто уебсайт е забранен да се разглежда вътре в Иран, казва, че става почти година, откакто иранско-бахрейнските отношения се обтегнаха.

Представител на „Мохабат Нюз” казва: „Намесата на Иран във вътрешните дела на Бахрейн и подкрепата на Иран за бахрейнската шиитска опозиция провокираха Бахрейн да се настрои срещу Иран”.

„Но този път политическият диспут между двете страни още повече нажежи отношенията между тях след като властите в Ислямска република Иран, и особено шиитските религиозни уебсайтове, изразиха загриженост относно построяването на църква в Бахрейн, като разгорещено разкритикуваха властите в Бахрейн и в Саудитска Арабия.”

В тази връзка новинарската агенция съобщи на Assist News Service (www.assistnews.net), че независимият религиозен уебсайт на иранските шиити, който е свързан с ислямската семинария в Ком, пише: „Правителството на Бахрейн даде на християните огромно и централно разположено място за построяването на своя църква!”

Уебсайтът, който пропагандира шиитско мислене в Иран, твърди: „Едно от престъпленията на Ал Халифа и Ал Сауд в Бахрейн е, че те унищожиха шиитските джамии и хусейни [зала за събрания и извършване на шиитски паметни чествания]. Там имаше 100 шиитски джамии и хусейни, а сега [крал] Малик Хамад Бин Иса Ал Халифа, диктаторът на Бахрейн [техен израз], даде позволение първата християнска църква да бъде построена в Бахрейн. В действителност Ватиканът търси възможности викариятът му [форма на териториална юрисдикция на римокатолическата църква], намиращ се в Персийския залив и базиран в Кувейт, да бъде преместен в столицата на Бахрейн.”

По-нататък в уебсайта си шиитите пишат: „С даването на разрешителното за строеж на първата църква и на католическия викарият кралят на Бахрейн се представя за човек с широки възгледи.”

Както предава „Мохабат Нюз”, посланикът на Ватикана в Кувейт, епископ Камило Балин, потвърдил новината и споменал причината за преместването, като казал: „Преди всичко, Бахрейн има по-централно място в сравнение с Кувейт и се намира по-близо до Катар и до Саудитска Арабия. И на второ място, за християните е по-лесно да получат виза за Бахрейн. Съществуват известни затруднения за християните да получават визи за Кувейт и да влизат в тази страна.”

Представителят на „Мохабат Нюз” казва също така: „Друга възможна причина римокатолическата църква да реши да премести викарията си в Бахрейн би могъл да бъде фактът, че един член на парламента на Кувейт, Осама Ал Мунауер, обявил плановете си да предложи законопроект, който се обявява за преместването на всички църкви извън Кувейт. Но след отправените към него критики той се съгласил съществуващите църкви да си останат по местата, но предложил да се въведе забрана за строежа на каквито и да са нови неислямски богослужебни постройки.”

Епископ Камило Балин добавя: „Повече от два милиона католици от Филипините, Индия, Бангладеш и Шри Ланка живеят в различни страни на Персийския Залив. Поради това нашият викарият трябва да бъде на място, което е еднакво близко до всички тях.”

Той изразил благодарност към правителството на Бахрейн за отдадената земя за строителството на католическата църква.

Той добавя също така: „Правителството ни даде едно немалко и централно разположено парче земя, върху което да построим църквата си. В момента има около един и половина милиона християни, живеещи в Саудитска Арабия, около 350 хиляди християни в Катар, към 350 хиляди в Кувейт и между 100 и 140 хиляди в Бахрейн.”

Новинарската агенция добавя, че макар Ватиканът да е загрижен относно свободата на богослужение в такива страни като Саудитска Арабия, където ислямът е единствено законово призната религия и където християните провеждат богослуженията си на тайни места, представителите на Ватикана считат, че правителственото решение е знак за по-ведра атмосфера в Бахрейн.

„Надяваме се примерът на Бахрейн да бъде подет и от други страни”, казва представителят на „Мохабат Нюз”.

Това е поведение, от което Ислямска република Иран никак не е доволна!

По-нататък той продължава: „Ислямският режим в Иран изрази раздразнението си, а журналистите на режима остро разкритикуваха решението на правителството на Бахрейн. Същевременно немалко арабски страни, които също са родина на исляма, през последните години се опитват да бъдат по-гъвкави и по-отстъпчиви, като осигуряват по-добри условия на дейност на религиозните малцинства, вместо да разпалват религиозен фанатизъм.

„Трябва да си припомним, че след ислямската революция в Иран от 1979 година аятола Хомейни издаде фатва (ислямско постановление), което забранява строежа на църкви от какъвто и да е вид. В редица случаи органите по сигурността закриха немалко църкви в някои ирански градове.”

„Изглежда, че иранските християни трябва да се задоволят с църквите, които понастоящем съществуват в страната. Някои църкви изпитват затруднения при получаването на разрешение от местните власти за поддържане или ремонт на старите църковни сгради.”

Бележка: Бахрейн, чието официално название е Кралство Бахрейн, е малка островна държава, намираща се недалеч от западните брегове на Персийския Залив. Тя представлява архипелаг от 33 острова, най-големият от които е остров Бахрейн с площ 55 на 18 километра (Уикипедия).