FR US

Петиция за Юсеф Надархани

Много са противоречивите новини, които идват от Иран относно Юсеф Надархани. На 1 октомври държавната иранска медия каза, че той е осъден на смърт за изнасилване, изнудване и престъпление, свързано със сигурността, включително обвинението, че е ционист.

Заместник губернаторът на провинция Гилян казва: „Престъплението му не се състои в опити за обръщане на друг в християнството, а по-скоро е престъпление във връзка със сигурността. Иран не наказва онези, които са избрали да изповядват друга религия, но Бог ще порицае онези, които го сторят.”

Тези нови обвинения и изявлението на заместник губернатора не отговарят на истината.

Документите от първоначалния арест на Юсеф през 2009 година въобще не споменават друго престъпление, освен отстъпление от вярата. През юни Върховният съд отказа да анулира смъртната присъда на Юсеф и случаят му бе върнат на съдилищата от по-ниска инстанция, които да установят дали той е бил мюсюлманин на 19-годишна възраст, когато се обръща в християнство. Съдът не можа да докаже дали той въобще някога е изповядвал мюсюлманството. Но сетне е обвинен в отстъпник от вярата, тъй като произхожда от род на мюсюлмани.

След издаването на това постановление на Юсеф три пъти е давана възможност да се отрече от християнската си вяра. Съдията многократно е настоявал Юсеф да произнесе: „Отрекох се от християнството и вече признавам исляма, който отменя всички други религии.” На всяко такова настояване Юсеф отговарял: „Не мога да произнеса такова нещо”. Сетне той е оставен в съда в продължение на три дена, за да се покае. И през трите дена Юсеф отказва всякакво покаяние.

Иран променя съобщенията си относно делото на Юсеф поради факта, че очите на света са обърнати към страната. Властта на практика ще извърши престъпление срещу собствената си конституция. Особено важно е за нас като християни да продължим борбата за хвърляне на светлина върху тъмнината и злото в Иран. Ние трябва да продължим да издигаме гласа си срещу нехуманното отношение и нечестието, което ислямисткият режим показва към християните.

Юсеф Надархани е Божи човек, който обича Христос. Юсеф е мразен за това и трябва да умре, та да не би да разпространи вярата си и сред други.

Пастор Юсеф Надархани и семейството му„Като следя отблизо трагическото положение на Юсеф”, казва Пол Попов, „съзирам паралели с осъждането на баща ми Харалан в комунистическа България”.

Пастор Харалан Попов бе пратен за повече от 13 години в затвора през 1947 година, където е изтезаван заради вярата си в Иисус Христос. Инсценираният съд над него, където той бе обвинен, че е американски шпионин, бе широко оповестен в световните медии.

„Животът на Харалан бе спасен, тъй като християни по цял свят негодуваха и издигаха глас срещу комунистическия режим”, казва Попов. Християните отправяха петиции към правителствата, организираха протести и се обръщаха към своите местни новинарски медии да оповестяват случая.”

„Ако не правим същото за пастор Надархани, той ще умре, както умряха безброй други като него, и ще бъде забравен. Светът ще чува други случаи и ще забрави, че един човек е изтезаван нечовешки и че всекидневно, зад затворени врати, срещу християни се извършват ужасяващи престъпления. Ако животът на Юсеф, по Божия воля, бъде спасен, то ние трябва да показваме случая му на обществото и да спомагаме за оказване на натиск върху Иран.”

„Убеден съм, че докато очаква изпълнението на смъртната си присъда чрез обесване, Юсеф е изтезаван, както баща ми бе изтезаван”, добавя Попов.

Биографията на Харалан „Изтезаван заради вярата си” (публикувана за ползване и чрез eBook и Kindle) представя пътешествието през живота на един мъж, изпълнено с кураж, надежда и духовна сила чрез Иисус Христос. Книгата може да бъде закупена тук.

Книгата ще ви накара да коленичите с молитва за другите християни, изтезавани и карани да се отрекат от Христос, и тя ще ви разкаже за онова, през което Юсеф Надархани преминава днес. Но тя също така ще укрепи духовния ви път заедно с Христос.

Присъединете се към „Врата на Надеждата”, нека заедно да запалим светлина в тъмнината и да се обединим в молитва за Юсеф. Нека молитвите ни за християните да бъдат като тамян, чиито благовония се отправят към златния олтар пред Божия престол:

А когато сне петия печат, видях под жертвеника душите на закланите за словото Божие и за свидетелството, що имаха (Откр. 6:9).
Тогава дойде друг Ангел със златна кадилница и застана пред жертвеника; и му се даде много тамян, та с молитвите на всички светии да го тури на златния жертвеник, що беше пред престола. (Откр. 8:3).

През 2011 година повече от триста християни са арестувани в Иран. Смятаме, че Иран се кани да започне нова вълна от арести, която ще бъде по-голяма от онова, което вече сме видели.

Тези злодеяния ще продължат, ако не направим така, че чрез възмущението на международната общност срещу преследванията на християни в Иран (и в други съседни страни) да стане невъзможно те да бъдат пренебрегвани.

Какво можете да направите:

Свържете се с посланика на вашата страна в Иран и поискайте от него да се обърне към иранското правителство с молба за незабавно освобождаване на Юсеф.

Това е линкът на българското посолство в Ислямска република Иран: http://www.mfa.bg/bg/34/

Моля ви, още сега предприемете съответните действия – нека гласът ни бъде чут!
Ако е възможно, обадете се по телефона, изпратете имейл или факс с молбата ви до посланика за предприемането на незабавни действия от името на Юсеф Надархани, затворен в Прашт, Иран.

Бог да ви благослови за постоянството, което показвате заедно с нас.

Моля ви, подпишете петицията!